Pages

Saturday, November 3, 2012

Makna Hidup Kita!Kita milik-Nya

Sahabatku…

Hidup ini adalah pinjaman daripada Allah SWT. Segala apa yang kita ada sekarang adalah milik-Nya. Allah SWT berhak mengambilnya bila-bila masa daripada pangkuan kita, kerana itu milik-Nya. Diri kita adalah milik mutlak Allah SWT. Diri kita ini adalah pinjaman dari-Nya untuk kita. Untuk apa? Untuk mengabdi dan beribadah kepada-Nya.

“Aku tidak menciptakan Jin dan Manusia melainkan hanya beribadah kepada-Ku”
[Surah Adz-Dzariyat 51:56]

Tapi, kita selalu mengsia-siakan pinjaman hidup ini. Kita gunakan masa hidup kita untuk kepentingan dunia. Kita sayangkan dunia. Kita sanggup berkorban demi mendapatkan nikmat dunia. Kita ingkar kepada-Nya. Kita menangguhkan pengabdian dan penghambaan kita kepada Allah SWT.

Kita seolah-olah berhak dan berkuasa ke atas diri kita. Bebas berbuat apa saja. Tidak solat, tidak baca al-quran, meninggalkan sunnah Nabi, memakan riba, minum arak, berzina, pergaulan bebas, menagih dadah, memutuskan tali persaudaraan, durhaka dengan kedua orang tua, sering menipu, dan macam-macam lagi kita lakukan.

Kita hendak menipu Allah SWT, tapi sebenarnya kita yang menipu dan memperbodohkan diri kita sendiri. Mata hati kita telah dikuasai oleh kenikmatan dunia.

“Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga).”
[Surah Ali Imran 3:14]
Sahabatku….

Nikmat dunia ini sementara saja. Nikmat dunia ini walaupun memberi keseronokkan kepada diri kita, tapi sebenarnya membuat hati kita gelisah. Kita gelisah dan bimbang untuk melepaskannya. Takut kehilangannya. Kita merasakan itu milik kita. Setiap masa kita bimbang dan gelisah akan keselamatanya. Hidup kita tidak tenang dan bahagia. Kita hanya sekadar belakon atau berdrama dengan mempamerkan perasaan gembira dan bahagia kepada manusia. Tetapi hakikatnya, jiwa kita tidak tenang kerana terlalu memikirkan nikmat-nikmat dunia. Ketenangan hanya milik Allah SWT. Oleh itu, dengan mengingati Allah SWT hati kita akan jadi tenang dan tenteram.

“(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram.”
[Surah Ar-Ra’d 11:28]
Berhentilah!

Sahabatku….

berhentilah mengejar dunia. Dunia tidak memberi kebahagian hakiki buat kita. Dunia sentiasa membuatkan kita melawan fitrah. Mengelirukan kita. Menyukarkan kita membuat pilihan. Ambillah nikmat dunia seadanya. Jangan terlalu ghairah sehinggakan kita menjadi tamak haloba. Dunia hanya menyediakan kenikmatan yang sementara dan tidak kekal buat selamanya.

“Hai kaumku, sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (sementara) dan sesungguhnya akhirat itulah negeri yang kekal.”
[Surah Al-Mu’min 40:39]

Dan;

“Allah meluaskan rezki dan menyempitkannya bagi siapa yang Dia kehendaki. Mereka bergembira dengan kehidupan di dunia, padahal kehidupan dunia itu (dibanding dengan) kehidupan akhirat, hanyalah kesenangan (yang sedikit).”
[Surah Ar-Ra’d 11:26]

Bertaubatlah dan kembalilah kepada Allah SWT. Jangan risau, Allah SWT tidak akan memandang besar atau kecil kesalahan kita. Namun, Allah SWT akan melihat kesungguhan, keikhlasan dan kesediaan kita memohon ampun kepada-Nya.

Jika kita benar-benar bertaubat. Allah SWT tidak akan menolak pemohonan ampun hamba-Nya. Walaupun dosa kita memenuhi langit dan bumi. Allah SWT sayang kita. Pintu taubat dan rahmatnya sentiasa terbentang luas di hapapan kita.

Semua itu untuk kita sebenarnya.

Kejarlah!

Sahabatku…

Jadikanlah kehidupan dunia sebagai jambatan buat kita menuju redha Allah SWT. Jangan jadikan dunia sebagai sungai yang akan menghanyutkan kita dan menyebabkan kita semakin jauh dari-Nya.

Kerjalah kehidupan yang hakiki di akhirat sana. Alam syurga menyediakan kebahagiaan dan kenikmatan tiada tara tandingnya. Kita hidup kekal di dalamnya. Nikmatilah segalanya. Itu milik kita. Milik penghuni syurga. Kita dilayani oleh bidadari-bidadari syurga. Bukan bidadari dunia yang penuh kekurangan dan kelemahan. Hidup di syurga puncak segala nikmati. Berseronoklah dan bergembiralah di dalamnya.

“Dan orang-orang yang bertakwa kepada Tuhan dibawa ke dalam syurga berombong-rombongan (pula). Sehingga apabila mereka sampai ke syurga itu sedang pintu-pintunya telah terbuka dan berkatalah kepada mereka penjaga-penjaganya: "Kesejahteraan (dilimpahkan) atasmu. Berbahagialah kamu! maka masukilah syurga ini, sedang kamu kekal di dalamnya." Dan mereka mengucapkan: "Segala puji bagi Allah yang telah memenuhi janji-Nya kepada kami dan telah (memberi) kepada kami tempat ini sedang kami (diperkenankan) menempati tempat dalam syurga di mana saja yang kami kehendaki; maka syurga itulah sebaik-baik balasan bagi orang-orang yang beramal."
[Surah Az-Zumar 39:73-74]

Itulah hasil pengorbanan kita di dunia. Menjadikan hidup ini umpama pengembara. Singgah di dunia mendapatkan bekalan pahala dan amal soleh. Bekalan itulah menjadi tiket layaknya kita memasuki syurga-Nya. ‘Salam sejahtera buat kita dari Yang Maha Esa.’

Daripada Ibn Umar r.a., beliau berkata: Rasullah s.a.w. memegang bahuku lalu bersabda: "Jadilah kamu di dunia ini seperti seorang pengembara atau perantau di jalan".

[Diriwayatkan oleh al-Bukhari]
Sahabatku…

Sedarilah, kehidupan kita hanya sementara. Manfaatkanlah sisa hidup ini sebaik-baiknya iaitu hanya mengabdikan diri kepada Allah SWT dan mencari keredaan-Nya. Kita hidup hanya sekali. Jangan sampai kehidupan kita di dunia menyebabkan kita menyesal selama-lamanya di akhirat sana.

Marilah kita beramal soleh. Meningkatkan ketakwaan atau rasa takut kita kepada-Nya. Moga kita tergolong antara hamba-Nya yang beruntung.

Maknai Hidup kita!

Ayoh!! Sahabatku..
Muhasabah kembali diri kita.
Jernihkan semula matlamat hidup kita. 
Tamatkan perilaku dosa kita.
Mulakan kehidupan baru kita.
Kehidupan hanya mencari keredaan-Nya.
Hanya itulah Makna Hidup Kita!


Karya Asli: Hadi Muslim
"Everything for Allah"
UMS: 04/11/2012

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...