Pages

Tuesday, February 22, 2011

Bersabar

Bismillahirahmanirrahim...

Salam ukhuwahFillah kepada saudaraKu yang kucintai kerana Allah SWT, hampir beberapa bulan kita tak bersuah diruangan maya blog ini. Ana sangat merindukan antum semua. Alhamdulillah, Allah masih mencintai diri ana dan antum semua sehingga sekarang kita masih ada ruang berkongsi cerita dunia dan akhirat. Yaa Allah jadikanlah hambaMu ini hamba-hamba yang soleh, mensyukuri atas nikmatMu. Subahanallah..Maha PemurahNya Allah kepada mahluknya, walaupun adakalahnya mahluk tersebut ingkar atas nikmatMu..nauzubillah..

Selawat dan salam kepada kekasih Allah Muhammad SAW. Mahkluk ciptaan Allah Yang sempurna dan contoh tauladan yang baik untuk seluruh alam. Begitu juga kepada pendakwah muslimin dan muslimat yang dulu dan sekarang berjihad menegakan kalimah Allah SWT di muka bumi ini.

Salam cinta dan rinduKu kepada antum semua kerna Allah, akhirnya terdetik dalam benak ana ingin berkongsi satu sifat mulia (mahmudah) yang perlu kita miliki.
Sifat yang ana maksudkan Ialah sifat SABAR. 1 persoalan mudah yang perlu kita jawab bersama. Kenapa mereka bermaksiat? Tentu jawapan yang mapan ialah kurangnya atau tidak ada langsung nilai SABAR dalam jiwanya.

Ana suka mengatakan begini :

WHY!!
kenapa mereka bercouple dan berzina?
kenapa mereka menagih dadah?
kenapa mereka minum arak?
kenapa mereka merokok?
kenapa mereka mencuri?
kenapa, kenapa dan mengapa!!! saudaraKU tahukah anda..mereka tak tahu erti "BERSABAR" Astagfirullah3x..moga Allah mengampuni kita..mari sematkan dijiwa nilai SABAR...
Mari ana jelaskan sedikit permasalahan yang pertama..

Kenapa mereka bercouple dan berzina!!
Ini kerana mereka tak sabar menanti saat untuk menikah dan terlalu menyerahkan dirinya kepada nafsu sehinggakan nafsu mengendalikan dirinya.

Bukan Allah SWT berfirman dalam surah al-isra’ 17:32

“janganlah kamu menghampiri zina, kerana perbuatan zina itu sangat keji dan dibenci oleh Allah SWT”
Oleh itu, nilai-nilai SABAR ini jangan diabaikan tetapi dekapilah dengan erat sehinggakan sifat mulia ini bercamtum dengan jiwa suci kita.Sebagai seorang Dae’i
Amat dituntut memiliki sifat ini. Dalam menuju Amar ma’ruf nahi mungkar sifat sabar ini menguatkan kita. Bersabarlah Allah SWT bersama dengan orang2 SABAR.

Moga sedikit perkongsian ilmu ini dapat memberi manfaat buat ana dan antum
semua...wallahu’alam...


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...