Pages

Friday, September 17, 2010

bestNya BerRaya...Assalamu’alaikum W.B.T...

Alhamdulillah dengan izin Allah SWT akhirnya saya terdetik untuk menulis nukilan yang tidak seberapa ini. Dengan bekalan ilmu yang sedikit ini, saya akan dengan sebaiknya menghasilkan bahan bacaan ringkas untuk para pembaca yang saya hormati sekalian. Insyaalllah dengan sedikit perkongsian ilmu ini mampu mengembalikan kita dengan fitrah diri kita sebagai manusia sebernarnya yang tak sempurna.

Selawat dan salam kepada Rasul junjungan kita iaitu Nabi Muhammad SAW. Dengannya kita dapat menikmati kehidupan sebagai seorang muslim sejati yang beriman. Amin?
Sedikit perkongsian cerita dengan saya berkenaan “Sambutan Hari Raya Aidilfitri” yang melibatkan sekelompok kaum di Negeri Sabah. Kaum yang di maksudkan di sini ialah suku Kaum Bugis yang hampir kita boleh temui di sekitar tempat di seluruh Sabah. Menurut saya, Kaum Bugis ini sangat banyak ditemui di sekitar Bandar Tawau, Bandar Sandakan, Lahad Datu, Kunak, Kota Kinabalu,Telupid dan Kota Marudu.

Walau bagaimanapun, saya hendak menceritakan sambutan perayaan Kaum Bugis di kawasan Kota Marudu bagaian Daerah Pitas iaitu Kg Senimpul atau lebih dikenali Kg Seribudaya. Kg Seribudaya itu sinonim dengan nama Kilang Kayu yang ke-3 terbesar di Sabah itu, namun kilang tersebut telah berhenti beroperasi sejak tahun 2001. Selain itu, Kg senimpul juga didiami oleh berbilang kaum iaitu kaum Bajau, Suluk, Bisaya, Dusun, Cina, Bugis, Jawa,Timor,dan Sungai. Atas dasar itu juga Kg Senimpul dikenali sebagai kampung yang mempunyai seribu budaya kerana ekoran penduduknya yang pelbagai. Penerangan ringkas tersebut dapat memberi gambaran tentang penghuni Kg Seribudaya atau Kg Senimpul.

Baiklah di sini saya akan menceritakan pengalaman saya semasa berhari raya di Kg Seribudaya bersama suku kaum saya sendiri iaitu Kaum Bugis.
Sebelum bermulanya Bulan Ramadhan Kaum Bugis selalunya membuat kenduri ringkas sebagai tanda menyambut kedatangan bulan yang penuh berkah ini. Setahu saya, amalan ini bukan sahaja diamalkan oleh Kaum Bugis bahkan pendududk bukan Bugis turut melakukannya. Bulan Ramadhan adalah bulan yang sangat dinanti-nantikan bagi kaum ini. Kenapa ya??

Menurut pengalaman saya, Bulan Ramadhan adalah bulan di mana Kaum Bugis “time” atau cuti bekerja. Di kawasan kg itu, pekerjaan Kaum Bugis hanya seorang nelayan dan berniaga dengan hasil nelayan yang diperolehi. Alhamdulillah, pekerjaan yang halal sekiranya dengan niat untuk mendapat redha Allah swt dan dijalankan dengan penuh jujur dan ikhlas.

Sepanjang sebulan Ramadhan kaum ini akan terus menerus mengerjakan ibadah puasa dan solat sunat terawih sebagaimana yang lain melakukannya. Selain itu, Tadarus Al-quran dan Selawat adakalanya dilakukan oleh penduduk kampung di surau sekiranya ada kelapangan. Itulah antara aktiviti rutin yang dilakukan oleh kaum ini. Semoga Allah meredhainya dan menerima amalan kita di akhirat kelak. Amin ya rabbal alamin??
Maha suci Allah pentadbir makhluk yang tiada bandingannya. Akhirnya seminggu lagi Hari Raya Aidilfitri akan menjelang. Kaum Bugis semakin hari semakin sibuk nampaknya?? Maklumlah banyak lagi yang perlu dilakukan sebelum raya tiba. Walau bagaimanapun, hari raya semakin terasa hangatnya.

Kaum ini, akan bersiap sedia memyambut hari yang penuh bermakna ini iaitu Hari Raya, iaitu hari kemenangan sepanjang menjalani ibadah puasa selama sebulan. Anak-anak mula merungut dan meminta-minta. Mak mau beli itu mau beli ini. Biasalah kanak-kanak semakin hari semakin memahami apa sebenarnya hari raya. mak dan bapa pun senang kerana bukan selalu detik segembira ini kita rayakan.

Macik-macik dan pacik-pacik semakin sibuk dengan kerja masing-masing untuk menyambut raya yang semakin hampir. Macik sibuk dengan kuih-muihnya dengan menghiasi ruangan dalaman rumah. Manakala, pacik sibuk pula dengan kerja-kerja memperbaiki takkalah ada bahagian sudut rumah yang tercompang –camping. Pacik juga tak terlepas memehatikan tiang-tiang rumah yang semakin rapuh. Risau pula, seronok-seronok menyambut kedatangan tetamu yang tak putus-putus berkunjung tiba, akhirnya jatuh ke laut atas sebab tiang rumah patah. Macam-macam dalam fikiran pacik ini. Maklumlah nak pastikan raya kali ini lebih bermakna berbanding raya yang telah lalu.

Sehari sebelum raya, akhirnya kuih-muih, hiasan dalaman dan luaran rumah dan nyalaan pelita disekitar rumah semakin memberi tanda bahawa raya betul-betul akan diraihkan keesokan harinya.


Malam takbir merupakan malam kesibukan tahap maksimum kerana macik pacik, abang, akak, dan adik-adik akan duduk dalam satu bulatan yang cantik takkalah mereka sekeluarga bergotong-royong menyiapkan hidangan wajib Kaum mereka. Tanpanya raya kali ini serba kekurangan dan hidangan raya tahun ini tidak membangkitkan selera. Waahh, tidak lain dan tidak bukan ialah makanan dikenali sebagai Burasak.

Burasak diperbuat daripada beras biasa di mana akan rebus separuh masak. Selepas itu, beras rebus separuh masa itu akan diadunkan dengan santan yang telah dicampurkan dengan sedikit garam. Ini bertujuan untuk memberi sedikit perisa kepada Burasak tersebut. Beras yang telah sempurna diadunkan akan dibungkus dengan daun pisang dengan bentuk segi empat kurang tepat. Setelah itu, Burasak yang selasai dibungkus akan diikat bagi mengelakan bertaburan apabila dimasak nanti. Jangka masa untuk memasak Burasak ini agak lama dan mengambil masa sekitar 4 jam ke 5 jam. Bukan mudah nak menghasilkan Burasak yang sedap dan berkualiti. Semestinya memerlukan pengorbanan dari segi masa dan kesabaran sehinggalah ianya benar-benar masak.
Untuk memastikan Burasak masak atau tidak, biasanya kita akan melihat kodisinya sebelum kita memutuskan Burasak telah masak atau tidak. Paling mudah, ambil seikat Burasak dan buka. Kemudian lihat bahagian tengah Burasak itu. Sekiranya terdapat buraian beras yang belum mampat antara satu sama lain, ini bermakna Burasak kita belum mencapai tahap matang.

Semestinya dalam Kaum Kugis kehadiran resepi itu tidak asing lagi kerana ianya akan melengkapkan hidangan semasa hari raya. cuba kita lihat, semasa kita berkunjung di rumah-rumah orang Bugis tak kiralah sama ada di kawasan kampung atau di Bandar, nescaya anda akan melihat bungkusan daun pisang yang tersusun rapi seperti batu-bata diatas Pinggan atau Basket. Saudara-saudari sekalian, banda itu adalah Burasak orang Bugis.

Saya akui. Saya peminat utama Burasak ini. Raya baru-baru ini, saya langsung tak mengusik nasi untuk beberapa hari kerana saya lebih berminat makan Burasak. Apatalagi dengan lauk Sambal Ikan Bilis yang pedas, dan Ayam Masak Lingkuas MasyaAllah makanan percuma saya nak bayar. Sungguh hebat tarikan Burasak bagi yang suka makan. Jangan tak rasa???

Walau bagaimanapun, perasaan kecewa tidak dapat dielakan apabila musim perayaan. Hal ini kerana, Kaum Bugis lazimnya suka memasak makan pelbagai jenis dan terlalu banyak. perbuatan ini menunjukkan bahawa Kaum ini selalu membazir makanan. Makanan yang banyak dibuang. Bukankah itu kerja yang buruk dan sangat ditengah oleh agama. Dalam islam perbuatan membazir adalah perbuatan syaitan. Adakah kita mau menjadi antara golongan tersebut sedangkan kita sekarang tengah seronok berhari raya. ketahuilah syaitan telah dilepaskan kuncinya setelah berakhirnya bulan ramadhan. Perbuatan ini juga menunjukkan kita masih belum memanfaatkan sepenuhnya Bulan Ramadhan bahkan kita masih lagi berkelakuan tidak baik walaupun belum hampir seminggu Bulan Ramadhan meninggalkan kita.

Di sini, saya mengingatkan saudara-saudari sekalian dan terutamanya untuk diri saya sendiri supaya bersiap sedia menghadapi Bulan Ramadhan dengan penuh ikhlas dan mengharapkam ampunan dari Allah SWT, bukannya kita bersedia menyambut Hari Raya yang menjerumus kita dengan amalan syaitan iaitu pembaziran. Saya harapkan hari raya yang akan datang, insyallah sekiranya umur masih dipanjangkan oleh Allah SWT. Marilah kita menyambut hari raya dengan keadaan bersederhana.

Sebelum itu, saya memohon maaf sekiranya artikal ini menyakitkan hati mana-mana pihak kerana ini semua pengalaman yang benar-benar terjadi. Bahkan ianya berlaku dalam kelompok kaum saya sendiri.

Apa yang baik itu datangnya dari Allah SWT, manakala keburukan itu disandarkan pada diri hamba yang lemah dan cetek ilmu ini. Sebarang teguran dan cadangan membina amat saya alu-alukan.

Assalamu’alaikum W.B.T

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...