Pages

Wednesday, August 18, 2010

DESTINASI SYURGA ATAU NERAKA
Cinta Kematian “Akhirat” atau Cinta Kehidupan “Dunia”

Kematian merupakan sesuatu kemestian yang akan berlaku ke atas semua makhluk yang bernyawa di muka bumi ini. Oleh itu, apabila kita berbicara mengenai mati hati kita akan mula gementar. Perasaan ini disebabkan keinginan kita untuk hidup lama dan terlalu mencintai dunia. Kita sebagai umat islam yang takut akan azab ALLAH SWT yang pedih di akhirat kelak perlu tahu bahawa dunia ini hanya permainan dan gurau senda semata-mata. Ini difirmankan oleh ALLAH SWT dalam surah Al-hadid ayat ke-20.

Dalam ajaran islam, mengingati mati itu adalah sesuatu perkara yang disarankan. Ini kerana, dengan mengingati mati kita akan semakin takut untuk melengah-lengahkan masa dalam beribadah kepada ALLAH SWT dan semakin serius melaksanakan amar makruf nahi mungkar. Dalam hadis Rasulullah SAW di mana Abu Hurairah berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda “ perbanyakan mengingati kematian yang boleh menghapuskan kelazatan dunia “ Hadis Riwayat Nasai’ dan Ibnu Majah.

Selain itu, kematian juga akan menyedarkan kita akan dekatnya balasan ALLAH SWT sekirahnya hidup kita dipenuhi dengan kemaksiatan dan kemungkaran ALLAH SWT. Justeru itu, bagi mereka yang sering mengingati mati dengan penuh keazaman akan mendorong mereka untuk senantiasa beribadah dan mengumpul segala bekalan yang lebih bernilai di akhirat kelak.

Bagaimana persepsi bagi mereka yang sering melakukan maksiat terhadap kematian. Semestinya yang kita dapat darinya ialah “ aku takut mati, aku tidak mahu berpisah dengan isteriku, anak-anakku, saudaraku, dan keluargaku serta takut akan kehilangan segala harta kekayaanku” itu lah jawabnya.

Akan tetapi bagi mereka yang beriman dan soleh serta hidupnya hanya untuk mendapatkan redha semata-mata kerana ALLAH SWT, kematian bukan ancaman bagi mereka. Bahkan sesuatu peristiwa yang mereka nanti-nantikan. Hal ini kerana, melalui kematian mereka dapat bertemu dengan ALLAH SWT. Insyallah amin?? Selain itu, mereka juga sering kali bersiap sedia menanti ajalnya dengan taat akan segala perintah ALLAH SWT dan Rasul-Nya.

Bagaimana dengan diri kita wahai saudara-saudari sekalian. Sama-sama lah kita untuk muhasabah diri kita akan segala amal perbuatan kita mengikut syariat islam dan agar mendapat redha daripada ALLAH SWT. Amin??? Di sini saya ingin mengajak para pembaca untuk kita sama-sama menghayati peristiwa yang insyallah mampu member pengajaran kepada diri kita. Peristiwa tersebut ialah peristiwa sebelum kematian seorang pencinta ALLAH SWT. Jomm amatinya??

Berikut merupakan dialog yang indah tentang cinta disaat-saat kritikal dan genting di mana Sa’id bin Jubair telah Berjaya membuktikan cintanya kepada ALLAH SWT lebih daripada cintanya kepada yang lain. Yakni dialognya menjelang hukuman mati keatasnya yang dijatuhkan oleh Hajjaj, seorang penguasa yang zalim.

Hajjaj bin Yusuf adalah seorang gabenor dan penasihat Raja Abdul Malik bin Marwahn zaman khalifah Bani Umayah (65-86 h/685-705 m.). Sedangkan Sa’id bin Jubair adalah seorang tabi’i dan ulama besar yang terkenal pada waktu itu dan penentang gabenor yang zalim.

Berikut adalah antara petikan dialog menjelang kematian Sa’id bin Jubair yang dilakukan oleh Hajjaj bin Yusuf.

Hajjaj : “ bagaimana akidahmu sebagai pengikut Rasulluah? “

Sa’id : “ beliau adalah Nabi pembawa rahmat dan Rasul ALLAH SWT yang diutuskan ke seluruh alam dengan membawa nasihat yang sempurna. “

Hajjaj : “ bagaiman pendapatmu tentang pemerintahan khalifah? “

Sa’id : “ itu bukan urusanku. Setiap orang mengetahui tanggungjawabnya masing-masing. “

Hajjaj : “apakah aku termasuk orang yang baik atau buruk? “

Sa’id : “ bagaimana aku mengetahui apa yang aku tidak ketahui? Aku hanya mengetahui tentang diriku. “

Hajjaj : “ siapakah di antara mereka yang paling kamu sukai? “

Sa’id : “ orang yang paling diredhai oleh ALLAH SWT. “

Hajjaj : “ siapakah yang paling diredhai oleh ALLAH SWT. “

Sa;id : “itu hanya diketahui oleh yang memegang hati manusia dan yang memiliki seluruh rahsia. “
Hajjaj : “apakah ali berada di syurga atau neraka? “

Sa’id : “ jika aku pernah pergi ke Syurga atau Neraka, lalu aku melihat isinya, maka aku baru dapat menjawabnya. “

Hajjaj : “ pada hari kiamat, aku termasuk golongan manusia yang bagaimana? “

Sa’id : “ aku tidak mengetahui tentang yang ghaib. “

Hajjaj : “ kamu tidak jujur kepadaku! “

Sa’id : “ aku tidak berbohong kepadamu. “

Hajjaj : “ mengapa kamu tidak pernah tertawa? “

Sa’id : “ tiada yang patut ditertawakan. Bagaimana mungkin manusia tertawa sedangkan ia diperbuat daripada tanah, dan kita akabdibangkitkan pada hari kiamat, dan setiap hari kita selalu berada dalam fitnah dunia? “

Hajjaj : “ kalau aku suka tertawa? “

Sa’id : “ jika demikian kita diciptakan dalam keadaan yang berbeza. “

Hajjaj : “ aku sekarang akan membunuhmu? “

Sa’id : “ penyebab kematian ku telah ditetapkan sejak dulu. “

Hajjaj : aku lebih dicintai ALLAH SWT daripada kamu. “
Sa’id : “ aku tidak mahu mendahului ALLAH SWT, sebelum aku tahu darjatku sendiri, Allahlah yang mengetahui hal-hal yang ghaib. “

Hajjaj : “ mengapa aku tidak mahu memberanikan diri padahal aku adalah termasuk raja-raja? Dan kamu termasuk golongan pembangkang yang melawan kerajaan? “

Sa’id : “ aku tidak mahu terpisah dengan jemaah, aku tidak menyukai fitnah. Dan apa yang telah menjadi takdirku, aku tidak mampu menolaknya. “

Hajjaj : “apapun yang dikehendaki oleh Amirul Mukminin, apa sulit bagi kami untuk mendapatkannya? “

Sa’id : “aku tidak tahu apa yang kamu kumpulkan. “

Kemudian Hajjaj menyuruh pelayannya untuk mengambil emas , perak, pakaian dan lain-lainnya, lalu harta itu diletakkan dihadapan sa’id.

Sa’id : “ inilah harta yang berharga jika kamu tunaikan syarat-syaratnya. “

Hajjaj : “ apakah syarat-syaratnya? “

Sa’id : “ syaratnya ialah, belilah sesuatu dengan harta ini yang dapat memberikan keamanan pada hari kiamatsaat itu, semua manuasia dalam keadaan kebingungan, pada hari itu ibu nyang yang menyusui akan melupakan bayinya, pada hari wanita yang hamil menjadi gugur kandungannya. Selain itu, seseorang tidak dapat memperolehi sesuatu yang lebih bernilai kecuali yang bermanfaat pada hari itu. “

Hajjaj : “ apakah yang kami kumpulkan ini tidak baik? “

Sa’id : “ kamu mengumpulkannya, tentu kamu lebih mengetahui kebaikannya. “

Hajjaj : “apakah ada di antara benda ini yang kamu sukai? “

Sa’id : “ apa yang disukai ALLAH SWT, itulah yang aku sukai.”

Hajjaj : “ binasalah kamu!!”

Sa’id : “ kebinasaan hanyalah bagi orangnyang dijauhkan dari syurga dan dilemparkan di neraka olehALLAH SWT. “

Hajjaj : “ katakanlah kepada dengan cara apakah aku boleh membunuhmu? “

Sa’id : “ terserahlah dengan apa cara sekalipun yang kamu sukai.”

Hajjaj : “ apakah aku harus mengampunimu? “

Sa’id : “ ampunan adalah milik allah, ampunanmu tidak bermanfaat sedikitpun. “

Hajjaj menyuruh algojohnya : “ bunuhlah dia!”

Kemudian Sa’id dikeluarkan oleh tentera, tetapi Sa’id hanya tersenyum.

Hajjaj : “mengapa kamu tersenyum? “

Sa’id : “ aku mengagumi keputusan ALLAH SWT, dan aku tersenyum kerana kasih sayangnya padaku.”

Hajjaj menyuruh tenteranya : “ aku membunuh orang yang memecah-belahkan kaum muslimin. Potonglah lehernya di hadapanku!”

Sa’id : “ izinkanlah aku solat dua rakaat. “

Hajjaj : “ mengizinkannya. Setelah selesai solat, Sa’id mengadapkan mukanya kea rah kiblat, lalu membaca (yang ertinya): “ sesungguhnya aku menghadapkan diriku kepada ALLAH SWT yang menciptakan langit dan bumi dengan cenderung kepada agama yang benar, dan aku bukan termasuk orang-orang yang menyekutukan ALLAH SWT. “ (al-an’am : 79 )
Hajjaj : “ palingkan wajahnya dari kiblat, arahkan wajahnya kea rah kiblat orang-orang Nasrani, kerana ia telah memecah-belah kaum muslimin dan telah menimbulkan perselisihan antara mereka!”

Wajah Sa’id dipalingkan dari kiblat, lalu sa’id membaca ( yang ertinya) : “ ke manapun kamu palingkan wajahmu, di situ akanmmenemui allah. “ ( al-baqarah : 115 )
Hajjaj : “ telengkupkan wajahnya ke tanah! Kita bertangungjawab atas perbuatannya yang terlihat. “

Lalu Sa’id membaca ( yang ertinya) : “ darinya (tanah) kami menjadikan kamu, dan kepadanya kami mengembalikanmu, dan darinyakami akan mengeluarkanmu pada waktu yang lain” ( thaaha : 55 )

Hajjaj : “ bunuh dia!”

Sa’id : “ aku bersaksi atas perbuatanmu ini. Aku bersaksi bahawa tiada tuhan selain ALLAH SWT, dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu utusan ALLAH SWT. Wahai Hajjaj, ingatlah! Jika nanti pada hari kiamat aku berjumpa denganmu, aku akan menuntutmu. “
Setelah itu hukuman matipun dijalankan, sa’id pun mati syahid kerana mempertahankan cintannya kepada ALLAH SWT.

Saya ucapkan terima kasih di atas kesungguhan saudara-saudari membaca dialog sebentar tadi. Saya harapkan dialog tersebut jelas dan mudah untuk kita fahami. Di sini kita perlu fikirkan, sekirahnya diri kita mengalami situasi yang sama apakah kita sanggup berbuat seperti beliau?? Ataukah mungkin kita akan menawarkan sesuatu perjanjian untuk mematuhi segala suruhan Hajjaj agar kita terlepas dari hukuman mati??? Di sini saya ingin mengajak saudara-saudari sekalian dan terutamanya kepada diri saya untuk memikirkan tindakan yang bakal kita suarakan??? Wallahu alam...Jazakalah khairon.....
www.hadimuslim.blogspots.com

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...