Pages

Monday, March 11, 2013

Bersyukurlah Kerana Kita Masih Ada
Sebenarnya Allah Sayang Kita

Ramai di antara kita merasa kecewa dan berputus asa apabila ditimpah musibah. Kita selalu pendek akal dan mudah saja membuat kesimpulan. Salah itulah, salah inilah. Ada sahaja kesalahan direka-reka untuk menyalahkan diri sendiri seolah-olah Allah SWT tidak mengampuni kita. Bahkan ada juga manusia sanggup melabelkan dirinya sebagai ahli maksiat dan ahli neraka. ‘Lebih baik aku mati saja. Biarlah aku dalam kemaksiatan ini.’

Pemikiran inilah yang akan berlaku sekiranya kehidupan kita terlalu jauh dengan Allah SWT. Kita tidak mengenal siapa Allah SWT? Kita tidak tahu bahawa rahmat dan kasih sayang Allah SWT itu sangat luas. Bahkan Allah SWT menjanjikan kita sebagai Sang Pendosa agar jangan berputus harap dengan timbunan dosa yang telah kita lakukan. Namun, kita melupakan semuanya. 

‘Allah SWT bukan lagi menjadi pelindung utama kita. Allah SWT bukan lagi tempat kita meminta pertolongan. Allah SWT bukan lagi sumber kekuatan kita. Allah SWT seolah-olah tidak wujud lagi dalam politik kehidupan kita.’

Jadi, di mana Allah SWT kita letakkan dalam sisi kehidupan ini?

Sedarkah kita. Saat diri kita bergelumang dengan dosa yang tidak terkira banyaknya. Saat kita berputus asa dengan perilaku dosa yang telah kita lakukan. Namun, Allah SWT sentiasa membuka pintu taubat buat kita.
Ya, buat kita Sang Pendosa.

Allah SWT sentiasa membentangkan rahmat dan kasih sayangnya kepada mereka yang dikehendaki. Yakni kepada mereka yang bersungguh-sungguh mencari jalan pulang menuju keredhaan-Nya.

Sahabatku, sebenarnya Allah SWT sayangkan kita.

Sebagaimana firman-Nya

 “Katakanlah: "Hai hamba-hamba-Ku yang malampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

[Surah Az-Zumar 39:53]

Jelas di sini bahawa Allah SWT tidak seperti yang kita sangkakan. Allah SWT sayang kita sebenarnya. Namun, kitalah selalu menyalahkan dan melemahkan diri sendiri. Kita hanya tahu menuduh diri kita sebagai pendosa. Proaktif mencipta alasan agar taubat ditangguh-tangguhkan. 

Kita juga selalu membenarkan bisikkan-bisikkan syaitan mempengaruhi kita agar kita semakin jauh daripada Allah SWT. Syaitan bukan lagi menjadi musuh kita, bahkan menjadi teman pemikir seharian kita. Sedangkan Allah SWT telah merakamkan dengan jelas bahawa syaitan itu musuh nyata bagi kita
.
Allah SWT berfirman;

“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu.”

                                                              [Surah Al-Baqarah 2: 208]
Ayat lain turut menyatakan hal yang sama mengenai syaitan musuh bagi kita.

Allah SWT berfirman;

“Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh bagimu, maka anggaplah ia musuh(mu), karena sesungguhnya syaitan-syaitan itu hanya mengajak golongannya supaya mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala”

[Surah Faathir 35:6]

Semua perilaku dosa yang kita lakukan sebenarnya rancangan syaitan ke atas diri kita. Syaitan tidak akan pernah berhenti mencipta langkah agar kita menjauhi Allah SWT. 

Sahabat, sekarang bukan lagi masa untuk kita menyalahkan diri dan orang lain. Dosa tetap dosa. Selagi nyawa dikandung badan, kehidupan ini mesti diteruskan. Gunakalah masa yang ada untuk mencari jalan pulang kepada-Nya.

Jangan berlengah lagi!

Kenali diri kita

Sahabat, sudahkah kita mengenali diri ini? Cintakah kita dengan diri kita? kalau ya. Siapa diri kita? Apa matlamat hidup kita? Ke mana kita selepas mati? Siapa yang menciptakan dan mematikan kita?

Persoalan sedemikian akan membongkar rahsia mengapa kita dilahirkan di atas muka bumi ini. Sebenarnya kita adalah hamba Allah SWT. Matlamat hidup kita hanya satu iaitu menyeruh kita agar hanya beribadah kepada Allah SWT.  

Allah SWT berfirman;

“Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.”

                                                         [Surah Adz-Dzaariyat 51:56]

Selepas kehidupan di dunia ini, kita akan menempuh dunia akhirat yang kekal selama-lamanya. Di sana nanti kita akan ditempatkan sama ada di Syurga mahupun di Neraka. Allah SWT sebenarnya yang menciptakan dan mematikan kita.

Sahabat, jika kita gagal mengetahui tujuan hidup kita. Maka, seluruh usia hidup kita akan diisi dengan perkara-perkara yang Allah SWT larang. Kita semakin hilang pergantungan kepada Allah SWT. Allah SWT seolah-olah tidak wujud bagi kita.

Semua itu ujian

Kehidupan ini adalah ujian. Ujian kebaikan dan keburukan itu semua daripada Allah SWT. Kenapa Allah SWT menguji kita?

Jawabnya kerana Allah SWT mahu melihat kita sama kita ini benar-benar beriman kepada-Nya atau kita ini hanya seorang pendusta.

Allah SWT berfirman;

“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.”

[Surah Al-Ankabut 29:2-3]

Sahabat, segala dosa yang telah kita lakukan itu anggaplah ia sebagai ujian daripada Allah SWT. Yakinilah, Allah SWT akan mengampuni dosa-dosa itu dengan syarat kita benar-benar ikhlas dan bersungguh-sungguh bertaubat kepada-Nya.

Bersyukurlah kerana kita masih ada

Bila kita bersyukur dengan nikmat-Nya dan bersabar dengan musibah yang diberikan oleh-Nya. Sebenarnya itu adalah petanda bahawa kita berjaya memaknai ujian-Nya dengan iman yang sihat. Dengan itu, pertolongan Allah SWT itu dekat. Maka, jadilah di antara orang-orang yang beruntung.

Namun, bila kita gagal memaknai ujian itu dengan iman yang sihat. Maka, kita menjadikan musibah itu sebagai beban hidup dan menyebabkan kita semakin jauh daripada mengingati Allah SWT. Akhirnya, jadilah kita di antara orang-orang yang merugi.

Allah SWT berfirman

“maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya. sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu, dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.”

[Surah Asy-Syams 91:8-10]

Sahabat, bersyukurlah kerana kita masa ada. Hentikanlah segala kisah hitam dalam kamus kehidupan kita. Marilah kita bersama-sama memilih jalan ketakwaan agar menjadi orang-orang beruntung.

Ya, kita adalah orang-orang yang beruntung kerana kita memilih jalan ketakwaan sebagai bahterah kehidupan kita.

Dengannya, kita akan sampai di pelabuhan syurga bersama-sama penumpang bahterah ketakwaan lainnya.

Itulah destinasi terakhir bagi orang-orang yang bersyukur, beriman dan bertakwa kepada-Nya.

Wallahu'alam..

Karya Asli: Hadi Muslim
Hak Cipta Terpelihara
11/03/13 (6.00am) UMS Kota Kinabalu, Sabah.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...