Pages

Tuesday, April 3, 2012

Akhi Jaga Pandangan!!!The Name Of Allah

Assalamu’alaikum wbt

Khaifah haluka Ya Akhi?

Asif kerna baru update blog ini yang sekian lama menyepi.

Untuk post kali ini, ana cuma mahu berkongsi kepada ikhwah serta muslimin dan muslimat diluar sana mengenai “Jaga Pandangan”. Namun begitu, ana akan membahaskan bagi pihak ikhwah saja. InsyaAllah.

Allah SWT berfirman dalam Surah ke 24 iaitu Surah An-Nur ayat 30;

“Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."

Maka itu, ana mengajak diri sendiri dan para ikhwah sekalian agar sentiasa menjaga pandangan sama ada pandangan hati atau pandangan mata.

Akhi..Jaga Pandanganmu!!

Ana percaya ikhwah sangat mengetahui akan bahaya jika tidak menjaga pandangan. Betul tak?
Maka itu,  ikhwah akan sentiasa berusaha untuk menjaga pandangan mata dan mata hatinya agar tidak dicemari oleh kemaksiatan. Ini kerna, hampir para ikhwah hafal mengenai ayat di atas.

Selain itu juga, Ikhwah selalu menyampaikan ayat surah Al-Isra’ 17 ayat 32 sama ada semasa taklim, halaqah, dan Daurah mengenai ayat ini akan larangan menghampiri zina.

Allah SWT berfirman;

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk.” QS 17:32

Kegagalan para ikhwah menjaga pandangan mata juga akan dianggap sebagai zina mata kerana melihat sesuatu yang bukan haknya seperti melihat kaum Hawa tanpa alasan yang syari’e.

Akhi betul ke ni?
Haa..
Betulah…

Adakalahnya kita hanya menundukkan pandangan sekirahnya lawan laluan jalan kaki kita adalah Muslimah yang bertudung labu saja. Hati berdebar-debar kerna sangkaan ikhwah mereka adalah Akhwat. 

Alhamdulillah..ikhwah ana kagum dengan cara antum semuanya.

Akan tetapi Akhi?

Enta perasaan tak bila kita duduk dalam dewan kuliah, ke lebri dan ke Café. Berapa ramai ikhwah yang mampu menjaga dan menundukkan pandangan seperti mana bertembung dengan Akhwat tadi.

Hermm..”Tepu dada Tanya Iman”

Kesannya kepada Dakwah

Kita sering mengajak para mad’u agar mereka menjaga pandangan mata dan mata hati. Namun kita kadang-kadang terlupa mengingatkan diri sendiri. Asif Akhi..Macam ada pengalaman saja!!

Sekiranya benda macam ini saja masih belum settle dalam kalangan ikhwah, bagaimana para mad’u merasai pesanan dakwah yang kita sampaikan. Lebih parah lagi apabila para ikhwah dengan selambanya bersembang-sembang tanpa tujuan yang jelas dengan wanita lain dengan penyaksian para mad’u. Terus para Mad’u tak Tsiqoh dengan kita.

Selain itu, kejayaan Dakwah tidak mungkin akan diraih jika para penggerak dakwah masih bergelumang dengan sebarang dosa. Masih subur dengan penyakit-penyakit hati. Hati masih lagi cenderung bermakisat kepada Allah SWT walaupun bukan secara Zahir namun kemaksiatan hati akan bertunas lebih para sekirahnya tidak dirawat dengan segera. Astagfirullah.

Ana Berpesan kepada Diri

Oleh itu, ana berpesan kepada diri ana sendiri agar menghindari kemaksiatan ini sama di dewan kuliah, lebri, café,laman Facebook dan majalah-majalah. Bagi para ikhwah marilah kita sama-sama menjaga Pandangan Mata dan Hati.

Wallahu’alam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...