Pages

Friday, September 2, 2011

Seronok Beraya, Solat Jangan Lupa!!

Dengan Nama Allah Yg Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Anugerah dan Rahmat Allah SWT buat Umat Muhammad

Sedar ataupun tidak, Aidilfitri dan Aidiladha yang kita raikannya saban tahun adalah rahmat dan anugerah Allah buat umat ini.

Ini terbukti apabila Anas menceritakan;

Selepas Rasulullah tiba di Madinah, beliau mendapati penduduk Madinah mempunyai dua hari yang mereka raikannya pada zaman jahiliah. Lalu beliau berkata :

“Aku sampai kepada kamu semua dan aku dapati ada dua hari yang kamu semua raikannya pada zaman Jahiliah. Allah menggangtikannya bagi kamu dengan dua hari yang lebih baik daripadanya:

Iaitu “Hari Raya Korban dan Aidilfitri.”

(Riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasaei)

Ali Hasan Al-Halabi di dalam bukunya Ahkam Al-Idyain menukilkan komentarnya Syeikh Ahmad Abdul Rahman Al-Banna: “ini kerana Aidilfitri dan hari Raya Korban ini adalah syariat Allah, dipilih buat maklumat ciptaan-Nya.

Kedua-duanya datang selepas melaksanakan dua rukun yang besar daripada rukun islam iaitu : Haji & Puasa. Pada kedua-dua rukun ini, Allah mengampunkan dosa mereka yang menunaikan Haji & orang yang Berpuasa. Dia mencurahkan rahmat-Nya kepada makhluk ciptaan-Nya yang taat.”

Saudaraku..

Marilahlah kita berfikir sejenak dan bertanya kepada diri kita setakat dua hari yang dimaksudkan itu, sejauhmana kita benar-benar menghayati Anugerah & Rahmat Allah SWT buat kita??

Seronok Beraya, Solat Jangan Lupa!

Memang seronok apabila tibanya Hari Raya. Kanak-kanak, remaja hingga orang dewasa semuanya gembira dan seronok meraikan hari mulia ini. Masing-masing dengan cara tersendiri.

Kanak-kanak semangat mengumpul duit raya. golongsn remaja saling ziarah-menziarahi rumah kawan dan sahabat handai. Golongan dewasa gembira menerima dan melayan para tetamu.

Betapa harmoninya suasana hari ini.

Namun, alangkah sedihnya sekirahnya keharmonian dan kemuliaan hari ini dicemari dengan dosa dan maksiat.

Menyambut hari raya adalah ibadah. Apakah patut kita melakukan ibadah dengan mengabaikan ibadah yang lain.

Oleh itu, mari kita saling berpesan dan nasihat-menasihati ahli keluarga, saak-saudara dan sahabat handai: “Raya, Raya juga, Solat Jangan Lupa.”


Saling Bersalaman, Jangan Sampai Melanggar Batasan!

Sememangnya tradisi ziarah-menziarahi sanak-saudara, jiran tetanggan adalah amalan yang dipuji oleh islam.

Biasanya kita saling bersalam-salaman dan bermaaf-maafan. Tetapi jangan sampai terlanggar batasan.

Lelaki dan perempuan yang buka mahram tidak boleh bersalaman. Ingat, kita ada adab dan batasan syariat.

Biar di Hari Raya ini kita dikurniakan berkat. Jangan cemarkan ia dengan maksiat.


Ramadhan Tahun Hadapan, Adakah Kita Berkesempatan?

Tiada siapa yang dapat menjawab soalan. Lihat, berapa ramai ahli keluarga dan sanak saudar, yang tahun lepas mereka bergembira bersama kita menuninaikan ibadah puasa dan menyambut hari raya. Namun, tahun ini tiada tawa riang yang kedengaran daripada mereka.

Mereka kembali kepada Maha Pencipta yang memiliki segala-galanya. Pasti janji kematian kepada mereka. Hari mereka sudah tiba. Entah esok ataupun lusa, saat itu pasti menjelma bagi kita. Sama ada kita bersedia ataupun masih leka.

Oleh itu, mari bersama-sama menjadikan didikan dan amalan yang kita lakukan sepanjang bulan Ramadhan ini berterusan hingga bulan-bulan seterusnya. Doa dan harapan kita supaya dizinkan bertemu Ramadhan tahun hadapan, bulan rahmat yang penuh keberkatan.


“Selamat Hari Raya Aidilfitri!”


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...